Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
Vondsten in AustraliŽ
Het Australische fossielen bestand blijft een enigma. Was Homo sapiens de enige menselijke soort die de oversteek waagde? En wanneer was dit?Hoe en wanneer de eerste mensen AustraliŽ zijn ingetrokken is niet precies bekend. De voorouders van de Aboriginals moeten een stuk zee zijn overgestoken om AustraliŽ te bereiken. Zelfs in de droogste perioden van de "recente" geschiedenis zijn AustraliŽ en AziŽ namelijk nooit via een landbrug verbonden geweest. De moeilijkheid van het Australische fossielenbestand is de datering: Door de geografie is datering feitelijk alleen mogelijk door voorwerpen die in de buurt van de fossielen zijn gevonden te dateren. Deze indirecte methode maakt de datering erg onzeker. Er is dan ook nog steeds een discussie over de vraag of de datering van AustraliŽ's oudste fossiel, Malakunanja II gedateerd op +/- 50.000 jaar oud, wel juist is. Aanhangers van de Multi Regionality theorie gaan zelfs nog verder en schatten dat de eerste oversteek zo'n 100.000 jaar geleden plaats vond. Dit is een doorn in het oog van de "Out of Africa" aanhangers die denken dat de eerste uittocht pas zo'n 10.000 jaar geleden begon.
 
Kijk hier voor een overzicht van de Australische vondsten.

 
Ook de vraag of de eerste bewoners in een keer naar AustraliŽ kwamen of dat er verschillende groepen waren houdt de wetenschappers bezig. In de Aboriginalpopulatie waren, tot vrij recent, twee verschillende etnische groepen te herkennen. De Aboriginals van het Australische vasteland en die van Tasmanie. De bevolking van Tasmanie is in de laatste 300 jaar helaas, door toedoen van koloniserende westerse overheersers, uitgestorven. Zij staken waarschijnlijk ongeveer 30.000 jaar geleden de landbrug over, die voor het laatst van 37.000 tot 29.000 jaar geleden Tasmanie met AustraliŽ verbond. Daarnaast is er een discussie ontstaan over een groep "robuustere" fossielen die onder andere in Kow Swamp zijn gevonden. Een aantal wetenschappers ziet de abnormale vorm van deze fossielen als het resultaat van het ritueel afbinden van hoofden.

Het blijvend kunstmatig veranderen van uiterlijke kenmerken, door bijvoorbeeld het van jongs af aan afbinden van bepaalde lichaamsdelen, is een cultureel fenomeen dat bijna over de hele wereld voorkomt. Volgens sommige wetenschappers vertonen sommige neanderhalschedels zelfs tekenen van kunstmatige vervormingen. Dr. Peter Brown van de universiteit van New England schrijft op zijn site dat: "... de afgeplatte voorhoofdsbeenderen van Kow Swamp, en de nabij gelegen vindplaatsen Coobool Creek en Nacurrie, samen met het hoge achterhoofd, er eerder op wijzen dat de hoofden kunstmatig zijn vervormd dan dat zij een hardnekkig oeroud morfologisch type zijn".

Jim VanHollebeke is een van de mensen die het hier niet mee eens is. Hij voert aan dat de fysiologische kenmerken van de Kow Swamp fossielen niet uniek zijn, zij zouden in mindere mate nog steeds voorkomen, onder andere in de huidige Aboriginalpopulaties. Jim stelt dat de Kow Swamp een aparte soort vertegenwoordigen. Hij maakt onder andere de vergelijking met de Homo heidelbergensis fossielen uit Europa. In december 1996 schreef Carl Swisher en zijn medewerkers een artikel in het blad Science, waarin zij bekent maakten dat een onderzoek dat zij gedaan hadden naar de vindplaats van enkele erectus fossielen, had uitgewezen dat erectus zo'n 27.000 jaar geleden nog leefde. Hoewel de meeste experts de onderzoeksresultaten meteen hebben verworpen, geeft het toch te denken. Jim ziet dit als bewijs dat de evolutie van hominiden in AustraliŽ/AziŽ toch complexer is verlopen dan tot nu toe wordt aangenomen.

Het artikel van Jim Vanhollebeke lees je hier.


De studie van de Australische fossielen is tegenwoordig alleen mogelijk door middel van afgietsels van de oorspronkelijke botten. De fossielen zijn namelijk bijna allemaal, op last van de Aboriginalbevolking, teruggeplaatst in hun graven.