Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
Australopitheken
Zo'n 4 miljoen jaar geleden verschenen er een nieuw soort hominiden, de Australopitheken. De volgende 2 miljoen jaar blijft deze groep het fossielen bestand domineren. Waren dit de voorouders van het geslacht Homo?Australopithecus, of zuidelijke mensaap, was een naam die door Raymond Dart gegeven werd aan een klein schedeltje dat hij had gevonden in een grote bak met fossielen uit de leisteengroeve van Taung. Het wezentje leefde 2,5 miljoen jaar geleden en liep op twee benen. Het schedeltje werd eerst werd afgedaan als een voorouder van de mensapen, maar na de vondst van een volwassen exemplaar van dezelfde soort, zagen de wetenschappers pas hoeveel dit diertje meer op ons leek dan op de mensapen.

 


Australopithecus africanus
Australopithecus bahrelghazali

Niet alleen liepen de Australopitheken rechtop, ook hun gebit begon meer op dat van de mens te lijken. Ongeveer 50 jaar na de vondst van het Taung kind, zoals het schedeltje genoemd werd, vond Donald Johanson in Hadar een voor 45% compleet skelet. Hij noemde dit wezen, dat zo'n 500.000 jaar ouder was dan het Taung kind, Australopithecus afarensis. Op de kaart is te zien dat veel van de fossielen uit oost Afrika komen, het is dan ook verleidelijk te denken dat daar ons Eden lag.


Australopithecus afarensis
Australopithecus garhi

 

Echter in 1995 vond een Frans team in Koro Toro, de overblijfselen van 3 miljoen jaar oude hominide, wellicht zit onze geschiedenis toch nog ingewikkelder in elkaar. In 1999 vond men in Ethiopi de fossielen van een 2,5 miljoen jaar oude Australopithecus. Australopithecus garhi, zoals hij genoemd werd, maakte bijna zeker gebruik van stenen werktuigen. Deze werden veelvuldig in de buurt gevonden. De notie dat alleen ons geslacht Homo deze werktuigen maakte is dus achterhaald. Hopelijk verschaft garhi ons meer informatie over de overgang van Australopithecus naar Homo.