Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
De eerste moderne mensen
Het eerste bewijs voor het bestaan van de moderne mens (Homo sapiens) vinden we in Afrika. Recent nog is daar een schedel gevonden van een proto-Homo sapiens van 160.000 jaar oud.Wanneer ontstonden de eerste mensen? Deze vraag houdt de geleerden al jaren lang bezig. Om die vraag te kunnen beantwoorden moet men het eerst eens worden over de vraag wat wij daar onder verstaan: Kijken we alleen naar de anatomie, of spelen er ook andere factoren mee.
 

De eerste rotstekeningen verschijnen in Europa, ongeveer 40.000 jaar geleden. Als we uitgaan van de anatomie zijn Afrika en het Midden Oosten de beste kandidaten. Hier zijn anatomisch moderne mensen gevonden van ongeveer 100.000 jaar oud. In EthiopiŽ werden in 2003 zelfs drie schedels gevonden die waarschijnlijk tot Homo sapiens behoren, maar ook kenmerken hebben van Homo erectus. Deze fossielen waren ongeveer 160.000 jaar oud en werden Homo sapiens idaltu genoemd. Was dit het begin van de moderne mens?

Volgens de Out-of-Africa theorie was Afrika niet alleen de eerste plaats maar ook de enige plaats waar de mensen evolueerden. Het Multiregionale continuÔteitsmodel denkt dat ook in Europa en AziŽ een dergelijke evolutie plaats heeft gevonden.
 

In IsraŽl heeft men bewijs gevonden dat de moderne mensen daar vele millennia samen hebben gewoond met de Neanderthalers. Hoe gingen deze twee groepen met elkaar om? Misschien dat de huidige situatie in IsraŽl ons een idee geeft van hoe het toen was....

 


Homo sapiens
Homo sapiens idaltu