Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
Homo erectus
Lange tijd was Homo erectus de onbetwiste voorouder van Homo sapiens. Nieuwe vondsten zorgen ervoor dat wetenschappers dit steeds vaker in twijfel trekken. Tegenwoordig ziet men erectus meer als een doodlopend eind.
 Homo erectus was waarschijnlijk de eerste hominide die Afrika verliet. De fossielen van deze wereldreiziger worden tot in China gevonden. Ook in Afrika worden erectus-achtigen gevonden, ze wijken af van de fossielen die in AziŽ gevonden worden en daarom worden zij vaak in een aparte soort geplaatst: Homo ergaster. Een van de meest bekende ergaster fossielen is de Turkana jongen.
 

De datum voor het vertrek van erectus uit Afrika is nog altijd onderwerp van debat. De Aziatische fossielen zijn berucht om het feit dat ze slecht te dateren zijn. Nieuwe dateringtechnieken lijken echter allemaal te wijzen op een vroege uittocht. Sommige Aziatische fossielen zij misschien wel 1,8 miljoen jaar oud. Wellicht was het niet erectus die als eerste Afrika verliet, maar de gezamenlijke voorouder van erectus en ergaster. Het laatste woord is hier nog niet over gesproken....
 


Homo erectus
Homo ergaster
Homo georgicus