Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 

 

De "Hobbit"
deze recente vondst uit IndonesiŽ laat zien dat er mogelijk tot 13.000 jaar gelden nog een andere menssoort de aarde bevolkte: Homo floresiensis, ookwel liefkozend de hobbit genoemd vanwege het feit dat deze mensen niet groter werden dan 1 meter.

 

De Turkana Jongen
Hoewel de Turkana jongen nog niet volwassen was, had hij toch al een lengte van 1,63 meter. Was hij volwassen geworden dan zou hij nog zeker 20 cm langer zijn geworden. Op de foto zie je de Turkana jongen zoals hij is tentoongesteld in het Neanderthal museum in Duitsland.

 

La Ferassie
Het skelet van de 50.000 jaar oude La Ferassie 1 is een typisch voorbeeld van klassieke Neanderthal anatomie. Het lage voorhoofd en de elipsvormige schedel zijn karakteristiek voor de Neanderthalers uit die tijd.

 

Zinj en de Black Skull
Zowel Zinj (rechts) als de Black Skull behoren tot de Paranthropen. Opmerkelijk is de zogenaamde "saggital crest", een benen kam die over de lengte van de schedel loopt. De kam vormde een aanhechtingspunt voor hun krachtige kaakspieren die ze gebruikten om harde noten en zaden stuk te kauwen.

 

Mrs. Ples
Voor de oorlog was Australopithecus africanus een soort die eigenlijk alleen bekend was van het Taung kind en daarom erg controversieel. Robert Broom bracht daar in 1947 verandering in. Hij vond Mrs Ples. Later is gebleken dat mevrouw Ples eigenlijk een meneer is.


Chapelle-aux-Saints
Zo zag een van de meest vooraanstaande Franse wetenschappers, Marcellin Boule, de Neanderthalers in 1909. Neanderthalers hebben lange tijd het imago gehad van domme bruten. Tegenwoordig weten we dat de Neanderthalers eigenlijk best veel op ons leken.


Moshe
Dit is het meest complete skelet van een Neanderthaler dat ooit is gevonden. Moshe's tongbeentje is bewaard gebleven. Dit beentje is belangrijk bij spraak. Uit onderzoek blijkt dat het niet afwijkt van ons tongbeen. Hij kon dus praten!

 

Het Piltdown Schandaal
De Pildown fossielen waren vervalst, maar lange tijd werden ze gezien als de voorouder van de mens! Op deze foto zien we, in de witte jas, sir Arthur Keith die de vervalste fossielen bestudeert met een aantal collega's.