Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
Het Taung kind

 
Soort:
Leeftijd:
Vindplaats:
Ontdekker:
Wanneer ontdekt:
Australopithecus africanus
2 tot 3 miljoen jaar oud
Taung, Zuid-Afrika
Raymond Dart
1924De eerste Australopithecus werd gevonden toen Raymond Dart, professor anatomie aan de universiteit van Witwatersrand een aantal dozen vol met fossielen kreeg toegestuurd. Dart had met de opzichter van de Taung leisteengroeves afgesproken dat, als er bij de afgravingen fossielen aan het licht zouden komen, hij die aan Dart op zou sturen. 

Bekijk een foto van Dart en zijn Taung kind.


Toen Dart de dozen onderzocht viel hem iets op. Dart was een expert op het gebied van de hersenen, en in die doos zag hij een endocraniŽle afdruk, oftewel een afdruk van de binnenkant van de hersenpan. De afdruk zat vast in de specie uit de leisteengroeve, en Dart begon geduldig deze specie weg te bikken. Toen Dart klaar was had hij in zijn handen de endocraniŽle afdruk, de aangezichtsbeenderen en de onderkaak van een aapachtig wezentje.


Dart dacht eerst dat het een jonge Baviaan was, maar na het fossiel grondiger te hebben bestudeerd zag Dart dat de foramen magnum, het gat in de schedel waar de wervelkolom door heen gaat, recht onder de schedel zat. Dat zou betekenen dat het Taung kind rechtop had gelopen. Ook was het gebit van het kind mensachtig, met grote kiezen en kleine tanden.

Lees meer over de Australopitheken.


Dart raakte er van overtuigd dat dit een voorouder moest zijn van de mens: een hominide. Hij noemde de soort Australopithecus africanus, Zuidelijke mensaap uit Afrika. Dart kon echter de andere antropologen er niet van overtuigen dat het Taung kind een voorouder van de mens was. Zijn enige medestander op dat moment was Robert Broom, een eigenzinnige fossielenjager die op een dag Darts kantoor binnen stormde en, Dart volledig negerend, op zijn knieŽn viel voor deze voorouder van de mens. Broom zou er voor zorgen dat het Taung kind zijn rechtmatige plaats in de geschiedenisboekjes kreeg. Hij vond een volwassen exemplaar van dezelfde soort als het Taung kind.