Home 

  PALEONIEUWS

  fOSSIELEN

  tHEORIEEN

  onze familie

  historie

  gEOGRAFIE

  ONTSPANNING

  NASLAG

  sHOPWat is RSS?

 
 
Zinj

 
Soort:
Leeftijd:
Vindplaats:
Ontdekker:
Wanneer ontdekt:
Paranthropus boisei
1,74 miljoen jaar oud
Olduvai Gorge, Tanzania
Mary Leakey
1959De Leakey familie is waarschijnlijk de bekendste familie in de paleoantropologie. De Leakeys zoeken al sinds de jaren 30 de oost Afrikaanse droogvlaktes af op zoek naar onze voorouders. Zij begonnen in de Olduvai Gorge, in Tanzania, daar zochten zij 30 jaar lang zonder resultaat naar de fossielen van een voorouder. In die jaren vonden zij echter wel een enorme hoeveelheid stenen werktuigen. Het type werktuig dat zij daar vonden werd zelfs naar de vindplaats genoemd: oldowa.
 

Lees meer over de Paranthropen.


Louis Leakey was er van overtuigd dat zij ooit de maker van deze werktuigen zouden vinden. Deze maker moest een Homo zijn dat stond vast, het maken van werktuigen was een van de kenmerken van de mens. Toen zijn vrouw Mary na 30 jaar zoeken eindelijk een hominide vond, een robuuste Australopithecus-achtige zou Louis dan ook mismoedig zijn hoofd geschud hebben en gezegd:"het is maar een robuuste Australopithecus". Hoe dan ook, Louis noemde de nieuwe hominide Zinjanthropus boisei: Zinj is een lokaal woord voor Oost, het was de eerste hominide die in oost Afrika gevonden werd, en boisei was een eerbetoon aan hun sponsor Charles Boise.


Velen vonden dat Zinj te veel leek op de Australopithecus robustus fossielen die Robert Broom had gevonden in Zuid-Afrika. Het duurde dan ook niet lang of Zinj werd een Australopithecus, hij bleef echter als een aparte soort gezien worden, Zinj was robuuster dan de robustus fossielen. Later werd besloten dat de robuuste Australopitheken zodanig afweken van de gracielen, dat zij een aparte geslachtsnaam kregen: Paranthropus.